Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Kayseri’de Artan Kene Vakalarına Dikkat Çekildi!

Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Orhan Yıldız, havaların ısınmasıyla birlikte artan ve Kayseri’de 4 kişinin yaşamını yitirmesine yol açan kene vakaları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.

Özellikle piknik veya dışarıda yapılan ziyaretler sonrasında çocukların saçlarının kontrol edilmesi gerektiğini vurgulayan Yıldız, “Keneler, deriyi kolayca delip kan damarına ulaşabilecekleri her yerde bulunabilirler. Tavsiyemiz, özellikle çocuklarda, piknik gibi açık alan ziyaretlerinden döndükten sonra bütün saçlı derinin kontrol edilmesi ve ardından koltuk altı, kasık ve sırt gibi gözle görülemeyen bölgelerin de soyularak incelenmesidir. Keneyi fark ettiğinizde, mutlaka bir sağlık çalışanına danışmalı ve keneyi çıplak elle çıkarmamaya özen göstermelisiniz” şeklinde konuştu.

“Keneyi Elle Çıkarmak En Doğrusu Değil”

Kenenin insanlara virüs bulaştırabileceği birçok yol olduğunu belirten Prof. Dr. Orhan Yıldız, “Kenelerin ısırması ile Kırım Kongo Kanamalı Ateşi hastalığı (KKKA) bulaşabilir. Ancak gerçek bulaşma, keneyi çıkarırken gerçekleşir. Bazıları keneyi ateşle yakarak çıkarıyor. Evet, kene canlıdır ve ateşi hissettiğinde bırakacaktır. Ancak ateşle temas, kenenin midesini boşaltmasına neden olabilir. Bu mide içeriği size bulaşmayabilir, ancak kusma yoluyla bulaşabilir. Keneyi çıkarmak için el ile çekme en yaygın hatalardan biridir. Biz el ile çıkarmayı önermiyoruz, ancak eldiven ya da bir bez yardımıyla tutulmasını tavsiye ediyoruz. Ancak mümkünse keneyi elle çıkarmamak en iyisidir. Çıkarma işlemi uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Çünkü yanlışlıkla keneyi çekip parmaklarınızla ezerseniz, size bulaşabilir. En büyük hatalardan biri, keneyi tırnaklarınızla ezme çabasıdır. Bu durumda bulaşma riski çok yüksektir. Bu yüzden bu tür uygulamalardan kaçınılmalıdır” şeklinde uyardı.

Related Posts

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Tatlı krizlerinin gerçek sebebini öğrenince çok şaşıracaksınız

Bilim insanları, dilimizde yer alan tatlı tadı algılayan özel reseptörün üç boyutlu yapısını ilk kez haritalandırdı. Bu keşif, şeker isteğimizin kökenini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. Araştırmacılar, bu bilginin obeziteyle savaşta önemli bir adım olabileceğini söylüyor.