AKP ve MHP’nin oylarıyla kabul edilen ‘sansür yasası’ Almanya’dan Türkiye’ye seyahat edecek turistler ortasında dehşete neden olurken, Almanya Dışişleri Bakanlığı da bir ikaz bildirisi yayınladı.
AKP ve MHP’nin oylarıyla TBMM’de kabul edilen ve “sansür yasası” olarak nitelendirilen toplumsal medya maddesine tüm dünyadan reaksiyonlar yükselirken, Türkiye’ye gelecek turistlerde ‘hapis korkusu’ başladı.
Almanya’nın en çok okunan gazetelerinden Bild, manşetten duyurduğu haberinde, “Erdoğan’ın sansür yasası: Türkiye’deki tatilciler mahpusla mi tehdit ediliyor” başlığını kullandı. Gazete, Almanya’dan Türkiye’ye seyahat etmeyi planlayan şahısların yasanın akabinde tasaya kapıldığını tabir etti.
‘TÜRKİYE TURİSTLER İÇİN TEHLİKELİ HALE Mİ GELDİ?’
Yeni yasa ile, toplumsal medyada halk ortasında tasa, endişe yahut panik yaratmak saikiyle ülkenin iç ve dış güvenliği, kamu nizamı ve genel sıhhati ile ilgili gerçeğe alışılmamış bir bilgiyi, kamu barışını bozmaya elverişli formda alenen yayan kimse 1 yıldan 3 yıla kadar mahpus cezasıyla cezalandırılacak. Alman Bild gazetesi, mahpus cezasını hatırlatırken, “Yeni yasa ile Türkiye, tatil yapmak isteyen Alman turistler için daha tehlikeli hale mi geldi?” sorusunu yöneltti.
Gazete, ‘Türkiye’nin Almanya’dan gelen turistler için yasa çıkmadan evvel de büsbütün inançlı olmadığını’ öne sürdü. Bild, “Tehlikenin artıp artmadığı lakin yargının yeni maddeyi uygulamasıyla birkaç ay içinde netleşecek.” tabirlerini kullandı. Gazete, ‘Alman vatandaşlarının keyfi olarak tutuklandığı, ülkeye giriş çıkışlarının engellendiği vakaların’ Türkiye’de sıkça karşılaşan meseleler olduğunu söyledi.
‘TÜRKİYE, LİSTE TUTUYOR’
Almanya Dışişleri Bakanlığı da bir ihtar bildirisi yayınlayarak, “Türk kolluk kuvvetleri, görünüşe nazaran, kâfi ön soruşturma yapılmasa bile, Almanya’da ikamet eden ve yasa uygulama tedbirlerinin maksadı haline gelebilecek bireylerin kapsamlı bir listesini tutuyor.” sözlerinde bulundu.
Almanya Dışişleri Bakanlığı ayrıyeten, “Almanya’da temel tabir özgürlüğü hakkı kapsamında yer alan toplumsal medyada yapılan açıklamaların, paylaşımların, yorumların yahut gönderilerin “beğenilmesi”nin cezai kovuşturma için kâfi olduğuna” dikkat çekti. Federal Yabancılar Ofisi, Türkiye ile şahsî bağları olan Alman vatandaşları ve ikili vatandaşlığa sahip şahısların gayede olduğunu öne sürdü.
UYARI YAYINLANDI
Almanya Dışişleri Bakanlığı sansür yasasının akabinde Türkiye’ye seyahat edeceklere bir ihtar iletisi yayınlarken, toplumsal medya paylaşımları konusunda da dikkatli olmaya çağırdı.
İşte Dışişleri Bakanlığı’nın yayınladığı ihtarlar;
Türkiye’ye seyahat edecekler;
► Siyasi olaylardan ve mitinglerden uzak durun.
►Azınlık yahut hükümet aksisi kümeler örneğin; Kürtlere yönelik telaşlarla imzalanan dilekçelerin Türkiye’deki hükümeti eleştirmek olarak algılanabileceği ve münasebetiyle burada cezai sonuçlara yol açabileceği konusunda farkındalığınızı artırın.
► Birebir durum, toplumsal medyada hükümeti eleştiren tabirler ve kolay bir paylaşım hatta beğeni için geçerli olabilir. Kamuya açık olmayan yorumlar bile isimsiz ihbar yoluyla Türk kolluk kuvvetlerine iletilebilir.