Otizm teşhis eden video oyunu: Başarı oranı çok yüksek

Araştırma, CAMI’nin sadece otizmli çocukları tespit etmekle kalmayıp, sıklıkla karıştırılan otizm ve dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu (ADHD) teşhislerini ayırt etmede deyüzde 70 başarı oranına sahip olduğunu ortaya koydu.

Otizm genellikle sosyal iletişim güçlükleriyle ilişkilendirilse de, araştırmalar duyusal-motor zorlukların da önemli bir rol oynadığını gösteriyor. Otizmli çocukların jestleri, yüz ifadelerini ve hareketleri taklit etmekte zorlandıkları biliniyor. Bu beceriler, insanların beden dili aracılığıyla iletişim kurmalarında kritik bir yer tutuyor.

CAMI, işte tam bu noktada devreye giriyor. Nottingham Trent Üniversitesi’nden psikolog Bahar Tunçgenç, sistemin bu farkı nasıl ortaya koyduğunu şöyle açıklıyor:

“CAMI, otizmli çocukların yaşadığı duyusal-motor zorlukları ortaya çıkarıyor ve bu sorunların ADHD’li çocuklarla paylaşılmadığını gösteriyor.”

SİSTEM NASIL ÇALIŞIYOR?

CAMI, çocuklardan ekrandaki karakterin dans benzeri hareketlerini 1 dakika boyunca taklit etmelerini istiyor. Bu sırada çocuğun hareketleri iki farklı kamera tarafından kaydediliyor. Daha sonra CAMI sistemi, çocuğun taklit yeteneğini sıfır ile 1 arasında bir puan vererek değerlendiriyor.

  • 0 puan hiç taklit edememeyi,
  • 1 puan ise mükemmel taklit etmeyi temsil ediyor.

Araştırmada, 7 ile 13 yaş arasındaki 183 çocuk test edildi. Bu çocuklardan:

  • 21’i sadece otizm (ASD) teşhisi aldı,
  • 35’i sadece ADHD teşhisi aldı,
  • 63’ü hem ASD hem de ADHD teşhisi aldı,
  • 65’i ise nörotipik (herhangi bir teşhisi olmayan) çocuklardan oluşuyordu.

Otizmli çocuklar arasında düşük CAMI puanı ile otizm belirtileri arasında güçlü bir ilişki bulundu. Özellikle sosyal etkilenme ve tekrarlayan davranışlarla ilgili semptomlar ile düşük CAMI puanı arasında doğrudan bir bağlantı olduğu görüldü.

Ancak, bu düşük skorların ADHD özellikleriyle bağlantısı olmadığı belirlendi. ADHD’li çocuklar daha yüksek CAMI puanları aldı, ancak bu puanlar sadece otizm teşhisi olan çocuklarla kıyaslandığında anlamlı bir fark yaratmadı.

Bu sonuçlar, CAMI’nin henüz tam anlamıyla otizm ve ADHD teşhisinde tek başına yeterli olmayabileceğini, ancak büyük bir potansiyel taşıdığını gösteriyor.

HIZLI VE EĞLENCELİ TEŞHİŞ YÖNTEMİ

Bahar Tunçgenç, CAMI’nin en büyük avantajlarından birinin basitliği olduğunu vurguluyor:

“CAMI’yi heyecan verici yapan şey, kolayca uygulanabilmesi. Video oyunları zaten çocuklar için çok popüler. Hem eğlenceli hem de hızlı sonuçlar veriyor. Kliniklerde yaygın olarak kullanılmasını umut ediyorum.”

Bu yenilikçi teşhis yöntemi, ilerleyen dönemlerde otizm ve ADHD teşhisinde erken tanı sürecini hızlandırabilecek ve doktorlara daha objektif veriler sunabilecek.

Araştırmanın sonuçları, British Journal of Psychiatry dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Dünya üzerindeki her canlı aynı basit kuralı izler! İşte çığır açan araştırmadaki o kural…

Gezegenimizi saran 300 bini aşkın canlının dağılımını mercek altına alan bu çığır açan araştırma, yaşamın kaotik değil aksine öngörülebilir bir düzen izlediğini ortaya koyuyor: Türler, her biyobölgede küçük “çekirdek alanlar”da yoğunlaşıyor ve bu merkezlerden uzaklaştıkça sayıları hızla azalıyor.

20 yıllık deney sonunda tamamlandı: Sonuçlar beklenenin çok tersi çıktı

ABD’deki Fermilab laboratuvarında yapılan deneyler, fizik dünyasını 20 yıldır meşgul eden muon parçacığının manyetik davranışına dair en hassas ölçümü ortaya koydu. Ancak sonuçlar, beklentilerin aksine, mevcut fizik kuramı olan Standart Model ile neredeyse tamamen örtüştü.

Iphone’un bu modellerinde artık WhatsApp kullanılamayacak!

Kendini sürekli geliştiren ve kullanıcılarına yeni özelliklerle buluşturan uygulamalardan biri de WhatsApp. Gelişen teknoloji ve artan rekabet şirketi de kullanıcılarına yeni özellikler sunmaya itiyor bu kapsamda WhatsApp 1 Haziran tarihinden …

Her ülkenin ideal erkeğini çizdi: İşte yapay zekaya göre Türkiye’nin ki bu!

İnternette “Germany Time” adlı Instagram hesabı tarafından yayımlanan ve yapay zekâ ile her ülkenin “ideal erkeğini” yaratan video, kısa sürede Balkanlardan Latin Amerika’ya pek çok mecranın ilgisini çekti.

Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan Ege Denizi’ndeki depremlere ilişkin açıklama: Tsunami riski hâlâ yüksek

Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan Ege Denizi’ndeki depremlere ilişkin açıklama: Tsunami riski hâlâ yüksek

Google’den acil uyarı! Sakın bu E-postaları açmayın! Anında silin! Dolandırılabilirsiniz

Söz konusu e-postalarda, Google’ın yasal bir süreç nedeniyle kullanıcı bilgilerini paylaşmak zorunda kaldığı iddia edildi. Mesajda yer alan bir bağlantı, kullanıcıyı sözde resmi bir Google destek sayfasına yönlendiriyor. Ancak Google, bu e-postaların …