Mars’tan yeni sismik veriler elde edildi

Mars Yüzeyinin Altında Sıvı Su Bulunabilir

Hiroşima Üniversitesi’nden Ikuo Katayama ve Deniz Jeodinamiği Araştırma Enstitüsü’nden Yuya Akamatsu, yaptıkları incelemede Mars yüzeyinin 10 ila 20 kilometre derinliğinde sıvı suyun olabileceğini öne sürdü. Bu çıkarım, NASA’nın 2018 yılında Mars’a indirdiği ‘InSight’ aracındaki SEIS (İç Yapı İçin Sismik Deney) cihazından elde edilen verilere dayanıyor.

SEIS cihazı, Mars depremleri ve meteor çarpmalarından kaynaklanan sismik dalgaları algılar. Bu dalgaların gezegenin iç katmanlarında nasıl yayıldığı incelenerek, yeraltındaki kayaçların yapısı ve yoğunluğu hakkında bilgi sağlar.

Özellikle P ve S dalgalarının hızları ve yayılma davranışları, araştırmacılara içinde sıvı bulunup bulunmadığına dair değerli ipuçları verir. S-dalgaları suyun içinden geçemezken, P-dalgaları yoğun maddelerde daha hızlı ilerler. 10 ve 20 kilometre derinlikte sismik hızlardaki ani değişimler, Katayama ve Akamatsu’ya göre kuru ve su dolu çatlaklar arasındaki geçişten kaynaklanıyor olabilir.

Araştırmacılar, Mars kabuğuna benzeyen İsveç’teki diyabaz kayaları üzerinde kuru, ıslak ve donmuş koşullarda deneyler gerçekleştirdi. Piezoelektrik vericilerle yapılan çalışmalar, sismik dalgaların farklı koşullarda belirgin şekilde değiştiğini gösterdi. Bu bulgu, sismik verilerde gözlenen sınırların kuru ve ıslak kayaçlar arasındaki geçişle uyumlu olduğunu ortaya çıkardı.

Katayama, “Mars’ta milyarlarca yıl önce suyun var olduğunu gösteren çok çalışma var. Ancak modelimiz, günümüz Mars’ında da sıvı suyun var olabileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Uzmanlar, gezegenin derinliklerinde sıvı su bulunmasının, mikroskobik yaşam olasılığını artırabileceğini belirtiyor.

Related Posts

Bu telefonlar 7 yıl boyunca güncelleme alacak!

Samsung bazı modellerinin 7 boyunca güncellenerek destekleneceğini duyurdu.

DENEYAP Teknoloji Atölyelerinden Türkiye’nin dört bir yanında proje şenliği

DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, 5-6 Temmuz 2025 tarihlerinde büyük bir heyecana sahne oldu. Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti Proje Şenliği, 81 ildeki 131 atölyede eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Bu büyük etkinlikte, 18 bini aşkın ortaokul ve lise öğrencisi, teknoloji odaklı projelerini kamuoyu ile paylaştı.

Sıfır otomobillerde yeni fiyat dönemi başladı

Döviz kurundaki dalgalanma ve yükselen maliyetler, otomobil fiyatlarını yeniden şekillendirdi. Distribütörler, Temmuz 2025 itibarıyla güncellenen fiyat listelerini yayımladı.

YouTube canlı yayın kısıtlaması yolda: Kimler etkilenecek?

Youtube yaptığı açıklama ile canlı yayın sisteminde bazı değişikliklere gidileceğini açıkladı. En önemli değişiklik ise artık 16 yaş altındakiler artık yetişkin olmadan yayın yapamayacak.

28 Yıl Sonra filmi neden iPhone ile çekildi?

Danny Boyle ve Alex Garland’ı yıllar sonra bir araya getiren 28 Yıl Sonra filminin çekimlerinde neden telefon kullanıldı?

Tesla’nın robotaksileri yola çıktı

Sürücüsüz araç teknolojisinde çığır açan hamleleriyle bilinen Tesla, Teksas’ın hareketli şehri Austin’de robotaksi hizmetini başlattı. Sabahın erken saatlerinde Reuters muhabirleri tarafından South Congress Caddesi üzerinde sürücüsüz Tesla Model Y …