“HIV vakalarında artış var”: İşte 4 soruda en çok merak edilenler

Türkiye’de HIV Vakaları Hızla Artıyor: Uzmanlar Uyarıyor!

Türkiye’de son 10 yılda HIV vakalarının 4 kat arttığı belirtiliyor. Enfeksiyon Hastalıkları, Klinik Mikrobiyoloji uzmanı Prof. Dr. Hayat Kumbasar, HIV vakalarının dramatik bir şekilde arttığını belirterek, “20 yıl önce yıllık yeni vaka sayısı beş yüzleri geçmezken, son 6-7 yılda 5-6 binlere çıktı. Bu artış eğiliminin devam edeceği öngörülebilir” dedi.

Uzmanlar, HIV Testi Farkındalık Haftası kapsamında HIV ile ilgili merak edilenleri 4 soru altında açıkladı.

Hürriyet yazarı Fulya Soybaş’ın aktardığına göre, Pozitif-iz Derneği Kurucu üyesi Çiğdem Şimşek ve Prof. Dr. Hayat Kumbasar, HIV ile ilgili soruları yanıtladı. İşte özet:

Cinsiyet Olarak Hangi Grup Daha Risk Altında?

“HIV, erkekler arasında daha sık (%75-85) görülürken, kadınlarda bu oran daha düşük (%15-20). HIV sadece belirli gruplarda değil, toplumun her kesiminde ve her yaştan insanda görülebilir. Ayrıca, kadınlarda genellikle seks işçilerinde değil, evli ve tek eşli kadınlarda görülür. Enfeksiyonun büyük çoğunluğu eşler arasında bulaşır.”

HIV Nasıl Bulaşır?

“HIV, korunmasız cinsel temasla (%95) bulaşan bir enfeksiyondur. Ayrıca, kan nakli, enjektör paylaşımı, steril olmayan tıbbi ekipmanların kullanımı gibi yollarla ve HIV pozitif bir anneden, doğum sırasında veya emzirme yoluyla bebeğe bulaşabilir.”

Tedavi HIV’e Çare Olabilir mi?

“HIV pozitif bireyler, tedavilerini düzenli olarak sürdürdüklerinde ve hedeflenen sonuçlara ulaştıklarında HIV’i bulaştırmaz hale gelirler. Bu duruma ‘B undetectable equals B untransmittable’ denir. Tedavi gören kişiler normal bir sosyal hayat sürebilir, evlenebilir, çocuk sahibi olabilir ve HIV’i bulaştırmazlar.”

HIV Testi Nerede Yapılabilir?

“Türkiye’de kamu hastaneleri, toplum sağlığı merkezleri ve bazı üniversite hastanelerinde HIV testi yapılabilir. Ayrıca İstanbul, Ankara, İzmir, Eskişehir, Mersin, Diyarbakır ve Bursa gibi illerde belediyelere bağlı anonim test merkezleri bulunmaktadır. Bu merkezlerde kimlik bilgisi istenmez, test ücretsizdir, danışmanlık hizmeti sunulur ve sonuçlar gizli tutulur.”

Related Posts

Karadeniz’de kalp hastalarına “yüksek rakım” uyarısı

Karadeniz’de kalp hastalarına “yüksek rakım” uyarısı

Uzmanı uyardı: Kalbiniz bu sıcaklara dayanamayabilir!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar, kalp yetmezliği ve tansiyon gibi sorunları tetikleyebiliyor. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, kalp hastalarının sıvı tüketimine ve güneşten korunmaya dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Vücudunuzdaki küçük bir ben hayatınızı değiştirebilir!

Ciltteki benlerdeki şekil değişiklikleri, iyileşmeyen yaralar ve renk farklılıkları cilt kanserinin erken belirtileri olabilir. Dermatolog Doç. Dr. Alev Eken, düzenli cilt kontrollerinin hayat kurtarabileceğine dikkat çekti.

Güzel görünüm yetmez, doğru nefes şart! ‘“Burun estetiği, yaşam kalitesini de artırıyor’

Son yıllarda burun estetiği yalnızca estetik kaygılarla değil, solunum sağlığını iyileştirme amacıyla da tercih ediliyor. Kulak Burun Boğaz ve Yüz Estetiği Uzmanı Prof. Dr. Esin Yalçınkaya fonksiyonel burun estetiğinin sadece dış görünüm değil, sağlıklı bir yaşamın da anahtarı olduğunu söyledi.

Mevsim geçişlerinde göz sağlığınızı tehdit eden tehlike!

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nil, özellikle polenlerin havaya karıştığı ilkbahar ve yaz aylarında göz alerjisi vakalarının arttığını belirterek vatandaşları uyardı. Gözlerde kaşıntı, kızarıklık, yanma ve sulanma gibi belirtilerle kendini gösteren alerjik reaksiyonlar hakkında merak edilenleri anlattı.

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!