Google’ın AI özetleri, son fiyaskosuyla yapay zekaya güvenilmeyeceğini bir kez daha kanıtladı

Yapay Zeka Henüz İnsan Zekasını Aşamıyor

Teknoloji dünyasında birçok kişi, yapay zekanın insan zekasını aşacağı “tekillik” anını heyecanla bekliyor. Ancak mevcut durum, bu beklentilerin oldukça uzak olduğunu gösteriyor. Büyük Dil Modelleri (LLM’ler) ve sohbet botları, basit problemlerle başa çıkmakta zorlanıyor ve genellikle başarısız oluyor.

Görüntü üreten yapay zekalar dahi, basit nesneleri doğru şekilde oluşturmakta zorlanıyor. Ayrıca yapay zeka sistemleri, “halüsinasyon” eğiliminde ve yanlış bilgileri ikna edici bir şekilde sunma konusunda başarılı.

Tüm bu sınırlamalara rağmen teknoloji devleri, yapay zekayı ürünlerine entegre etmek için yarışıyor. Ancak bu heyecan, beraberinde ciddi problemleri getiriyor. Google’ın yapay zekayla desteklenen özetleri, kullanıcıların anlamsız arama sorgularına uydurma açıklamalar sunmasıyla olumsuz tepkiler aldı.

Örneğin, bir kullanıcı “rainbow trout in a chocolate volcano meaning” ifadesini arattığında, yapay zeka tarafından mantıklı gibi gözüken ancak tamamen uydurma bir açıklama sunuldu. Bu durum, yapay zekanın eğitim verilerinden örüntüler türeterek yanıt vermesinin bir sonucu.

Eğlenceli Ama Düşündürücü Cevaplar

Bu olayın yayılmasıyla birlikte kullanıcılar, farklı absürt kombinasyonlar deneyerek yapay zekanın yaratıcılığını test etti. Ancak bu durum, yapay zekanın gerçekleri kontrol etmeme zaafını ortaya koydu. AI sistemleri, verilerden örüntülerle cevap üretmeye odaklanıyor ve doğru bilgi sağlamaktan ziyade tatmin edici cevaplar sunmayı hedefliyor.

Bu nedenle günümüz sohbet botları, otomatik tamamlama motorları gibi çalışıyor ve halüsinasyon eğilimindeler. Özellikle Google gibi platformlar için bu tür hatalar ciddi sorunlara yol açabilir.

Ancak Google, kullanıcıların saçma sorgularına yanıt verirken AI özetlerini devre dışı bırakacak bir önlem almış durumda. Bu da yapay zeka sistemlerinin halen temel güvenilirlik sorunlarıyla boğuştuğunu ve insan denetiminin önemini vurguluyor.

Related Posts

DENEYAP Teknoloji Atölyelerinden Türkiye’nin dört bir yanında proje şenliği

DENEYAP Teknoloji Atölyeleri, 5-6 Temmuz 2025 tarihlerinde büyük bir heyecana sahne oldu. Elektronik Programlama ve Nesnelerin İnterneti Proje Şenliği, 81 ildeki 131 atölyede eş zamanlı olarak gerçekleştirildi. Bu büyük etkinlikte, 18 bini aşkın ortaokul ve lise öğrencisi, teknoloji odaklı projelerini kamuoyu ile paylaştı.

Sıfır otomobillerde yeni fiyat dönemi başladı

Döviz kurundaki dalgalanma ve yükselen maliyetler, otomobil fiyatlarını yeniden şekillendirdi. Distribütörler, Temmuz 2025 itibarıyla güncellenen fiyat listelerini yayımladı.

YouTube canlı yayın kısıtlaması yolda: Kimler etkilenecek?

Youtube yaptığı açıklama ile canlı yayın sisteminde bazı değişikliklere gidileceğini açıkladı. En önemli değişiklik ise artık 16 yaş altındakiler artık yetişkin olmadan yayın yapamayacak.

28 Yıl Sonra filmi neden iPhone ile çekildi?

Danny Boyle ve Alex Garland’ı yıllar sonra bir araya getiren 28 Yıl Sonra filminin çekimlerinde neden telefon kullanıldı?

Tesla’nın robotaksileri yola çıktı

Sürücüsüz araç teknolojisinde çığır açan hamleleriyle bilinen Tesla, Teksas’ın hareketli şehri Austin’de robotaksi hizmetini başlattı. Sabahın erken saatlerinde Reuters muhabirleri tarafından South Congress Caddesi üzerinde sürücüsüz Tesla Model Y …

Araştırma sonucu ortaya çıktı: Bu renkteki araçlar daha hızlı değer kaybediyor

ABD merkezli iSeeCars’ın gerçekleştirdiği son araştırma, ikinci el otomobillerde aracın rengiyle satış fiyatı arasındaki güçlü ilişkiyi gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, araçların teknik donanım seviyesi kadar renk tercihleri de, ikinci eldeki değerlerini büyük ölçüde etkiliyor.