Göğsünüzü soğuktan koruyun

Göğüs Hastalıkları Uzmanı: Soğuk Hava Solunum Yolu Sorunlarına Davetiye Çıkarıyor!

Sonzamanlarda solunum sistemiyle ilgili şikayetler sıkça karşımıza çıkıyor. Bu durumda etkili olan soğuk hava koşullarının da rol oynadığını belirten Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Ali Vefa Öztürk, konuyla ilgili önemli noktalara değindi. İşte detaylar…

Ali Vefa Öztürk

Hangi sorunlar oluşabilir?

Sonzamanlarda artan grip, Covid-19 gibi viral hastalıkların neden olduğu hırıltı, nefes darlığı, geniz akıntısı, öksürük gibi belirtiler ihmal edilirse ciddi göğüs hastalıklarına yol açabilir. Tedavi edilmeyen durumlarda solunum yollarında kronik iltihaplanma meydana gelebilir.

Grip ve Covid-19 gibi hastalıklar, özellikle astım ve KOAH gibi kronik solunum yolu hastalıklarını tetikleyebilir. Bu durum akciğer enfeksiyonlarının artmasına ve ciddi akciğer hastalıklarının gelişmesine neden olabilir.

Ayrıca, bronşektazi gibi hastalıklarda enfeksiyon riski yüksektir. Bu nedenle, herhangi bir belirti fark edildiğinde hemen göğüs hastalıkları uzmanına başvurulması önemlidir.

Kronik hastalıklarınız varsa dikkat!

Grip ve nezle gibi solunum yolu enfeksiyonları, akciğer enfeksiyonlarına yol açabilir. Bu durumda KOAH veya astım gibi kronik hastalıkları olan bireylerin tedavi süreci ihmal edilmemelidir.

Bronşit ve zatürre durumunda antibiyotik tedavisi gerekebilir. KOAH ve astım hastalarında ise özel tedaviler uygulanmalıdır. Dengeli beslenme ve düzenli egzersiz de önemlidir.

Dengeli beslenme şart!

Kış aylarında bağışıklık sistemi zayıf düşer ve viral enfeksiyonlara karşı direnç azalır. Bu nedenle, dengeli beslenme büyük önem taşır. Sebze, meyve, protein ve karbonhidrat bakımından zengin besinler tüketilmeli, yeterli su içilmelidir.

Öğün atlanmamalı, sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazanılmalıdır.

Hareket etmek önemli!

Soğuk hava spor yapma isteğini azaltmamalıdır. Spor yaparken, doğru kıyafetler giyilerek açık havada egzersiz yapılabilir. Terleme sonrası kıyafetlerin değiştirilmesi ve soğuktan korunmak için gereken önlemlerin alınması gerekmektedir.

Risk Grubunda Olanlar Dikkat!

Kronik hastalıkları olanlar kış aylarında daha dikkatli olmalıdır. İlaçlarını düzenli kullanmalı, hijyen kurallarına titizlikle uymalıdır. Risk altındaki bireylerin sağlıklarına özen göstermeleri gerekmektedir.

Ne zaman doktora başvurulmalı?

Grip ve nezle belirtileri uzun süre devam ediyorsa mutlaka uzman hekime başvurulmalıdır. Tedavi gerekebilir.

Kapalı alanlarda maske takın

Özellikle kapalı alanlarda maske kullanmak, hijyen kurallarına uymak ve el temizliğine dikkat etmek önemlidir. Uzun süre kapalı alanlarda bulunulacaksa maske takılmalı, mümkünse havalandırma sağlanmalıdır.

Herkesin sağlığı için tedbirlere uymak büyük önem taşır. Sağlıklı ve keyifli kış geçirmeniz dileğiyle!

Related Posts

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor