Ermenistan ve Azerbaycan, barış anlaşmasının temelini attı

Ermenistan ve Azerbaycan Tarihi Bir Barış Anlaşması Üzerinde Anlaştı

Ermenistan ve Azerbaycan, üç yıldan uzun süren müzakerelerin ardından tarihi bir barış anlaşması üzerinde prensipte uzlaşmaya vardı. Azerbaycan Dışişleri Bakanı Ceyhun Bayramov, anlaşma metni üzerindeki görüşmelerin tamamlandığını belirtti. Ancak anlaşmanın tam içeriği henüz kamuoyuna açıklanmadı. Ermenistan hükümetinden ise resmi bir açıklama gelmedi.

Bayramov, Bakü’nün uzun süredir talep ettiği anayasal değişikliklerin ilk aşamada anlaşmaya dahil edilmesini beklemediklerini söyledi. Batılı bir yetkili, anlaşmanın Ermenistan tarafından önemli tavizler içerdiğini belirtti. Bunlar arasında Avrupa Birliği gözlemcilerinin sınırdan çekilmesi ve Ermenistan’ın uluslararası mahkemelerde Azerbaycan’a karşı açtığı davaları geri çekmesi yer alıyor.

SINIR KONUSU HALA HASSAS NOKTA

Aynı kaynak, Karabağ’ın Ermenistan’a yeniden katılması gibi Azerbaycan için hassas olan anayasa maddelerinin değiştirilmesi konusunun maddelerde yer almadığını belirtti. Azerbaycan’ın, Nahçıvan’a doğrudan erişim sağlayacak bir koridor talebi de anlaşma metnine dahil edilmedi.

Azerbaycan Cumhurbaşkanlığı Dış Politika İşleri Başkanı Hikmet Hacıyev, barış anlaşmasının Bakü tarafından önerildiğini vurguladı. “Azerbaycan, Ermenistan ile barış anlaşmasının metnini ve girişimini hazırlayan taraftır. Ancak Ermenistan’ın Azerbaycan’a karşı işlediği insanlığa karşı suçlar ve diğer eylemler unutulmamalıdır. Bu konular daha geniş bir bağlamda ele alınmalıdır” dedi.

Hacıyev, Ermenistan’ın Azerbaycan’a yönelik toprak iddialarının sürdüğünü öne sürerek, “Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in de vurguladığı gibi, Ermenistan anayasasında değişiklik yapılması gereken maddeler bulunmaktadır. Bu değişiklikler, bölgedeki kalıcı barışın temelini oluşturmalıdır” dedi. Hacıyev, devletlerarası ilişkilerde ve çatışmaların çözümünde anayasa değişikliklerinin daha önce de gerçekleştirildiğini ve bunun uluslararası örneklerinin bulunduğunu belirtti.

Azerbaycan yönetimi, anlaşmanın uygulanmasının Güney Kafkasya’da kalıcı barışın sağlanması için bir adım olacağını savunuyor.

Related Posts

Özgür Özel, İBB operasyonlarında tutuklananların yakınlarıyla buluştu

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Saraçhane Mitingi öncesinde İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik operasyonlar kapsamında tutuklanan kişilerin aileleriyle bir araya geldi. Görüşme, İBB Yardımlaşma ve Koordinasyon Merkezi’nde gerçekleşti.

Günlerdir aranıyordu: Cesedi HES kanalında bulundu

Çorum’un Dodurga ilçesinde 3 gündür kayıp olan Ahmet Töremiş’in cansız bedeni HES kanalında bulundu.

11. Nükleer Santraller Zirvesi: ‘Akkuyu NGS’deki 4 reaktör devreye alınacak’ 


Sputnik Türkiye’nin bu sene de medya partnerliğini yaptığı 11. Nükleer Santraller Zirvesi 1-2 Temmuz tarihleri arasında gerçekleşiyor. Bölgenin en önemli ve büyük nükleer etkinliği olan zirvede, Rusya ile iş birliğinde Akkuyu NGS ile başlayan ‘Türkiye’nin nükleer güç olma’ yolculuğu ve sonraki adımlar da ele alınıyor. 


Bahçeli’den ‘mutlak butlan’ açıklaması

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, partisinin grup toplantısında Leman dergisinin yayınladığı karikatüre tepki göstererek hukuki bir eylem planının yapılmasını istedi. Bahçeli, CHP’nin kurultay davası için de dikkat çeken bir yorumda bulundu.

Türkiye’de güven krizi: Her 4 kişiden bii hiçbir Kuruma Güvenmiyor

ASAL Araştırma düzenlediği ankette Türkiye’nin en güvenilir kurumunu sordu. Sonuçlar kurumlar açısından düşündürücü oldu.

Erdoğan istedi demişti… Trump Suriye’ye yaptırımları kaldırdı

Donald Trump, ABD’nin Suriye’ye 2004’ten beri uyguladığı yaptırımları dün kaldırdı. Trump’ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da telefonla katıldığı 14 Mayıs’taki Riyad görüşmesinde Devlet Başkanı Şara ile ilk temasının ardından duyurduğu “Suriye’ye yaptırımları kaldırdık” ifadeleri bugün itibarıyla resmen yürürlüğe girdi.