Donmuş gıdayı oda sıcaklığında ya da kalorifer üzerinde çözdürenler dikkat!

Dondurulmuş Gıdaların Doğru Çözünme Yöntemi Nasıl Olmalı?

Yiyeceklerin bozulmadan uzun süre saklanabilmesi ve her mevsim tüketilebilmesi için dondurma yöntemi oldukça yaygın bir uygulamadır. Et, tavuk, sebze, meyve, tereyağı, kaymak gibi birçok gıda dondurularak muhafaza edilebilir. Ancak dondurulmuş gıdalar tüketilmek istendiğinde doğru çözünme yöntemi önemlidir.

Özellikle tüketicilerin merak ettiği konu, dondurulmuş gıdaların hızlı bir şekilde çözülmesi için oda sıcaklığında, kalorifer üzerinde veya güneşte bekletilip bekletilemeyeceğidir. En sağlıklı donmuş gıda çözdürme yöntemi nedir?

Tarım ve Orman Bakanlığı, tüketicilerin sorularına cevap vererek bilgi vermektedir. Özellikle “Donmuş gıdalar oda sıcaklığında mı çözündürülmeli?” sorusu sıkça sorulanlardandır. Bakanlığın bu konudaki standartlarına göre, donmuş gıdaların oda sıcaklığında, kalorifer üzerinde ya da güneş ışığında bekletilerek çözülmemesi gerekmektedir.

En Sağlıklı Çözünme Yöntemi Nedir?

Dondurucudan çıkan gıda, dıştan içe doğru çözülmeye başlar ve henüz tamamen çözülmemişken mikroorganizma üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Bu nedenle donmuş gıdaların oda sıcaklığında, su içinde, kalorifer yanında, ateşte veya güneş ışığı altında çözülmemesi önemlidir.

En sağlıklı yöntem, dondurulmuş gıdanın buz dolabında yavaşça çözülmesidir. Böylece mikroorganizma oluşumu engellenir ve gıdanın kalitesi korunmuş olur.

Çözülen Gıda Tekrar Dondurulabilir mi?

Çözülen gıdalar tekrar dondurulmamalıdır. Gıdalar çözüldükten sonra uzun süre bekletilmeden tüketilmeli ve tekrar dondurulmamalıdır. Bu nedenle tüketeceğiniz miktarı tek seferde çözmeniz tavsiye edilir.

Related Posts

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor