Domuz gribi geri döndü

Soğuk Hava Koşullarında Üst Solunum Yolu Hastalıklarıyla Mücadele

Soğuk havaların etkisiyle üst solunum yolu hastalıkları sıkça kendini göstermeye başladı. Grip vakalarında artış yaşanırken, TÜSAD İnfeksiyon Çalışma Grubu’ndan Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Nigar Dirican, hastalıklara karşı alınacak önlemleri açıkladı.

Doç. Dr. Nigar Dirican

Benzer Belirtiler, Farklı Hastalıklar

Grip, domuz gribi, Covid-19 ve diğer solunum yolu virüsleri benzer belirtilerle kendini gösterir. Bu nedenle doğru teşhis ve tedavi için dikkatli olunmalıdır.

Grip şikayetleri yaşayanlar sağlık kuruluşlarına başvurmalı, virüslerin yayılmasını engellemek ve doğru tedavi almak açısından büyük önem taşıyor.

Koruyucu önlemler almak, bağışıklığı güçlü tutmak, grip aşısı yaptırmak, maske kullanmak, ortamı havalandırmak ve hijyen kurallarına uymak, virüslerin yayılmasını azaltmaya yardımcı olabilir.

Her Soğuk Algınlığı Grip Değildir

Sonbahardan itibaren üst solunum yolu hastalıklarının sıklığında artış gözlemlenmektedir.

Ateş, kırgınlık, kas ağrısı, baş ağrısı, öksürük ve boğaz ağrısı gibi grip benzeri şikayetlerle başvuran hastalardan alınan örneklerde en sık influenza A (H1N1) yani domuz gribi saptanmaktadır. Diğer etkenler ise Rhinovirus, insan coronavirüsler, SARS-CoV-2 (COVID-19) ve Respiratuar Sinsityal Virus’tur.

Hastalık belirtileri ve iyileşme süreleri kişiden kişiye farklılık gösterir. Antibiyotik kullanımının fayda etmediğini belirten hastalar, doktora danışmadan ilaç kullanmaktan kaçınmalıdır.

Mevsimsel Grip (İnfluenza)

Mevsimsel grip, sonbahar ve kış aylarında yaygın olarak görülen solunum yolu enfeksiyonlarına neden olan bir virüstür.

Grip virüsü, öksürük ve hapşırıkla yayılan damlacıkları soluyan kişilere bulaşır. Ayrıca, virüs temas edilen yüzeyler aracılığıyla da bulaşabilir.

Tokalaşma, öpüşme ve yakın temas da virüsün bulaşmasına neden olabilir. Virüs, yüzeylerde 2-8 saat canlı kalabilir.

Domuz Gribi (H1N1)

Domuz gribi, H1N1 influenza A virüsünün neden olduğu bir grip türüdür. İnsandan insana bulaşabilen bu virüs, küresel salgınlara sebep olabilir.

Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, kas ağrıları ve yorgunluk gibi belirtilere yol açabilen domuz gribi, yüksek risk altındaki gruplar için ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir.

Aşı ve antiviral tedavilerle korunma sağlanabilir ve hastalık tedavi edilebilir.

Soğuk Algınlığı (Nezle)

Üst solunum yollarını etkileyen viral bir enfeksiyon olan soğuk algınlığı genellikle rinovirüsler tarafından meydana gelir ve burun tıkanıklığı, boğaz ağrısı, hapşırma gibi belirtilerle kendini gösterir.

Nezle genellikle hafif seyreden bir hastalıktır ve 7-10 gün içinde iyileşme görülebilir. Tedavi genellikle semptomları hafifletmeye yöneliktir ve antibiyotikler etkili değildir.

Related Posts

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor