Diyetisyen Kahraman: Karpuzu peynirle tüketerek kan şekerini dengelemek mümkün

“`html

Karpuzun Yaz Aylarındaki Sağlık Faydaları

Diyetisyen Gökçenur Kahraman, yaz aylarının serinletici meyvesi olan karpuzun sağlıklı şekilde tüketimi hakkında önemli önerilerde bulundu. “Karpuz, yazın sevilen meyvelerinden biridir ve büyük oranda sudan oluşur, ancak glisemik indeksi yüksektir.” diyen Kahraman, karpuzun ana öğünlerden 1-2 saat sonra bir avuç badem veya birkaç ceviz ile birlikte tüketilmesinin faydalı olabileceğini belirtti. Ayrıca, karpuz ile beyaz peynirin birlikte tüketilmesinin kan şekeri dengesini daha iyi koruyabileceğini dile getirdi. Karpuzu nane, limon veya yoğurt gibi malzemelerle bir araya getirerek sağlıklı smoothieler hazırlamak da mümkün. Bunun yanı sıra roka, beyaz peynir ve zeytinyağı ile yaz salataları oluşturabilirsiniz.

Karpuzun Sağlık Üzerindeki Etkileri

Diyetisyen Gökçenur Kahraman, yazın sıkça tercih ettiğimiz karpuzun besin değeri hakkında önemli bilgiler paylaştı.

“Yüzde 92’si Sulak Gıda”

Karpuzun besin değerlerinin vurgulandığı konuşmasında Dyt. Kahraman, “Karpuzun büyük bir kısmı, yaklaşık yüzde 92’si sudan oluşmaktadır. Bu özelliği sayesinde, özellikle sıcak yaz günlerinde ferahlatıcı bir seçenek olarak öne çıkar. İnce bir dilimi yaklaşık 90 kalori içerir. Ayrıca C vitamini, A vitamini, potasyum ve magnezyum açısından zengindir. Karpuz, aynı zamanda güçlü bir antioksidan olan likopen içerir. Kısacası, karpuz düşük kalorili ve su ile antioksidan açısından zengin bir meyvedir.” ifadelerini kullandı.

“Saç ve Cilt Sağlığına Katkı Sağlar”

Dyt. Kahraman, karpuzun içerdiği vitamin ve minerallerin sağlık üzerindeki olumlu etkilerini de aktardı:

“Karpuz, bol miktarda C vitamini barındırır ki bu, bağışıklık sistemini güçlendirir, hücrelerin onarımını destekler ve güçlü bir antioksidan özelliği taşır. A vitamini ve B vitaminleri (B1, B5, B6) de içermektedir. A ve C vitaminleri cildin nemli kalmasına ve elastikiyetini kaybetmemesine yardımcı olurken, saçları da güçlendirir. Aynı zamanda potasyum ve magnezyum mineralleri ile sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olur ve kabızlığı önler. Karpuzdaki likopen ve potasyum, kan basıncını dengelemeye katkıda bulunarak kalp sağlığını da destekler.” dedi.

“Hidrasyonu Destekler”

Karpuzun su oranının vücut hidrasyonuna katkısını vurgulayan Dyt. Kahraman, “Karpuzun yüzde 90-92 oranında su içerdiği göz önünde bulundurulduğunda, yazın ter yolu ile kaybedilen sıvıyı yerine koymasına yardımcı olur.” değerlendirmesinde bulundu.

“Sağlıklı Tüketim İçin Öneriler”

Karpuzun sağlıklı bir şekilde nasıl tüketilmesi gerektiğine değinen Kahraman, “Karpuz, yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden biridir. Glisemik indeksi yüksek olduğundan, ana öğünlerden sonra bir miktar kuru yemiş ile birlikte tüketmek daha sağlıklı bir seçenek olabilir. Ayrıca yanına beyaz peynir eklemek, kan şekeri dengesini daha iyi sağlamaya yardımcı olabiliyor. Bu şekilde tokluk hissi de artar. Karpuzu farklı malzemelerle smoothie olarak tüketmek, yaz aylarında oldukça ferahlatıcıdır. RoKa ve zeytinyağı ile yaz salataları hazırlamak da lezzetli bir alternatif olabilir.” şeklinde konuştu.

“Karpuz Çekirdeği ve Tüketiminde Dikkat Edilmesi Gerekenler”

Karpuz çekirdeğinin besin değerine vurgu yapan Dyt. Kahraman, “Karpuz çekirdeği, magnezyum ve çinko açısından zengindir. Ancak hassas bireylerde gaz ve şişkinlik yaratabilir, bu nedenle çiğ olarak tüketmekten kaçınılması önerilir. Fırında tuzsuz kavrularak tüketimi daha sağlıklı bir seçenektir. Karpuz kabuğunda bulunan sitrülin amino asidi, kasların toparlanmasına yardımcı olabilmektedir.” ifadesinde bulundu.

“Günlük Tüketim Miktarı Ne Olmalı?”

Dyt. Kahraman, karpuzun günlük tüketim miktarı hakkında şu bilgileri paylaştı: “Günde 300 gram (yaklaşık 1.5-2 fincan) taze meyve tüketmek önerilmektedir. Günde 2 porsiyon (300 gram) karpuz güvenli bir miktardır, ancak dengeli bir şekilde haftalık döngüde yer almasına dikkat edilmelidir. Besin çeşitliliği açısından farklı meyvelere de yer vermek gereklidir.”

“Diyabet Hastaları Ve Karpuz Tüketimi”

Diyabet hastalarının karpuz tüketiminde dikkatli olması gerektiğinin altını çizen Dyt. Kahraman, “Karpuzun glisemik indeksi yüksek, bu nedenle porsiyon kontrolü sağlanarak tüketilmelidir. Kan şekeri dengesiz olan bireylerin her gün karpuz tüketmesi tavsiye edilmez. 1 porsiyon karpuz yaklaşık 150 gramdır ve 10-12 gram karbonhidrat içermektedir. Bu yüzden, günlük karbonhidrat alımı yapılırken dikkatli bir planlama gereklidir.” dedi.

“Aşırı Tüketim Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir”

Karpuzun aşırı tüketiminin sağlık sorunları yaratabileceğini hatırlatan Dyt. Kahraman, “Aşırı miktarda karpuz, kan şekerinde ani dalgalanmalara, sindirim sorunlarına (şişkinlik, gaz, ishal) ve kilo artışına sebep olabilir.” şeklinde uyardı.

“Böbrek Hastaları İçin Dikkatli Tüketim”

Karpuzun potasyum içeriği dolayısıyla böbrek hastaları tarafından dikkatli tüketilmesi gerektiğini ifade eden Dyt. Kahraman, “1 porsiyon karpuz yaklaşık 168 mg potasyum içermektedir. Böbreklerin potasyumu atma kapasitesinin azalması, hiperkalemi riskini artırır. Bu nedenle, kişiye özel diyet planı oluşturmak önemlidir.” açıklamasında bulundu.

“Karpuz ve Peynir İkilisi”

Karpuzun yanına protein veya yağ içeren bir besin eklenmesi gerektiğine dikkat çeken Dyt. Kahraman, “Peynirin sağladığı protein ve yağ tokluk hissini artırır ve karpuzun açlık hissini dengeleyebilir. Karpuz ile birlikte tüketilebilecek sağlıklı alternatifler arasında az tuzlu beyaz peynir, lor peyniri, çiğ fındık ve çiğ badem yer almaktadır.” dedi. (DHA)

“`

Related Posts

Uzmanlardan kritik kene uyarısı: Elinizle ezmeyin!

Erciyes Üniversitesi’nden(ERÜ) Prof. Dr. Orhan Yıldız, “En büyük hatalardan biri, insanlar keneyi kendi çıkarıp tırnakları ile ezmeye çalışıyor. Bu yüzde 100 bulaş anlamına gelir. Bu nedenle bu tür uygulamalardan kaçınmak gerekir” dedi.

İlaçtan zehirlendi: 17 yaşındaki hasta helikopter ambulansla Ağrı’ya sevk edildi

İlaç zehirlenmesi nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 yaşındaki genç, gelişen ritim bozukluğu sonrası helikopter ambulansla Ağrı’daki yoğun bakım ünitesine sevk edildi.

Hızla kilo vermek için aç kalmayın! 12 basit kuralla metabolizmanızı harekete geçirin

Tüm yıl özlemle beklediğimiz yaz mevsimi kapımızı çalarken, hemen hepimizi zayıflama telaşı sardı. Beslenme ve Diyet Uzmanı Pınar Koç, metabolizmanızı hızlandırmanın 12 kuralını anlattı.

Saatler harcamaya gerek yok! Bu 15 dakikalık egzersiz bel çevresini de inceltiyor

Alabama Üniversitesi’nden Dr. Elroy Aguiar, her ana öğünden sonra yapılacak yalnızca 15 dakikalık tempolu bir yürüyüşün, kan şekeri ve tansiyon kontrolünde anında etki gösterdiğini, uzun vadede ise diyabet ve hipertansiyon riskini azalttığını vurguluyor.

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Prof. Dr. İsbir: Kalp kapak hastalıklarında risk yaşla artıyor, erken müdahale hayat kurtarıyor

Tatlı krizlerinin gerçek sebebini öğrenince çok şaşıracaksınız

Bilim insanları, dilimizde yer alan tatlı tadı algılayan özel reseptörün üç boyutlu yapısını ilk kez haritalandırdı. Bu keşif, şeker isteğimizin kökenini daha iyi anlamamıza yardımcı olabilir. Araştırmacılar, bu bilginin obeziteyle savaşta önemli bir adım olabileceğini söylüyor.