ABD’nin 28 büyük şehri batıyor

Şehirlerdeki Kent Arazilerinde Çökme Sorunu

Bir araştırmaya göre, 2015-2021 yılları arasında incelenen şehirlerde, kent arazilerinin en az yüzde 20’sinde çökme yaşandığı ortaya çıktı. Bu şehirlerin 28’inden 25’inde ise çökme oranı yüzde 65’in üzerine çıkıyor.

Yaklaşık 34 milyon insanın yaşadığı bu şehirlerdeki çökmenin, genellikle kentleşme, kuraklık ve deniz seviyesindeki yükselmeye bağlı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre, bu durum altyapı güvenliği ve sel riski açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

En Çok Etkilenen Şehirler

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Leonard Ohenhen liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan çalışmada, yüzeyin yüzde 98’inden fazlasında çökme gerçekleşen şehirler arasında Chicago, Dallas, Columbus, Detroit, Fort Worth, Denver, New York, Indianapolis, Houston ve Charlotte bulunmaktadır.

Özellikle Houston, yılda 5 milimetreden fazla çökme yaşanan bölgeler arasında en çok etkilenen şehir konumunda. Şehrin yüzde 40’ında bu oran aşılmış durumda ve yüzde 12’sinde yılda 10 milimetreden fazla çökme yaşanmaktadır.

Bu durumun ana nedenleri arasında yeraltı suyunun aşırı kullanımı ve petrol ile gaz çıkarımı bulunmaktadır.

Altyapıda Sessiz Tehlike

Yapılan araştırmaya göre, yüksek risk taşıyan alanlarda 29 binden fazla binanın bulunduğu belirlendi. Uzmanlara göre, yer seviyesindeki çöküşler genellikle sessizce ilerler ve altyapı hasarları genellikle ancak kritik aşamaya ulaşıldığında fark edilir.

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Manoochehr Shirzaei, “Bu riskler genellikle hızla büyüyen şehirlerde daha da artmaktadır. Altyapı yavaşça zarar görebilir ve etkileri genellikle büyük hasarlarla kendini belli eder” diye açıkladı.

Çözüm Yolları

Uzmanlar, yeraltı suyu kullanımının azaltılmasının şehirlerdeki çökme sorununu yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak çözüm, her şehrin büyüklüğüne, jeolojik yapısına ve maruz kaldığı risklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Deniz seviyesinin yükseldiği kıyı şehirlerinde tuzlu su istilasına karşı önlemler alınması ve fırtına dalgalarına dayanıklı altyapılar inşa edilmesi önerilirken; sel riski bulunan New Orleans gibi bölgelerde arazinin yükseltilmesi veya drenaj sistemlerinin güçlendirilmesi gerekebileceği belirtiliyor.

Çalışma Nature Cities dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Trevi Çeşmesi’nde Gazze Destek Gösterisi

Roma’da Trevi Çeşmesi’nin ışıkları Gazze’nin durumu için 1 saatliğine söndürüldü.

Ankara’da hayat felç oldu! İşte başkentteki sağanak esaretinden görüntüler

Ankara’da etkili olan sağanak yağış nedeniyle cadde ve sokaklar göle döndü. Çok sayıda ev, iş yeri ve alt geçidi su basarken; araçlar sürüklendi, trafikte aksamalar yaşandı. Başkentteki sağanak esareti ise kameralara yansıdı.

Mardin’de Miras İçin Bomba Tuzağı

P.E. ve 3 arkadaşı, babasını öldürmeye teşebbüs suçundan 18-29 yıl hapis cezası istemiyle yargılanacak.

Nilüfer Yaz Spor Okulları’nda İkinci Dönem Sertifika Töreni

Nilüfer Belediyesi ve Nilüfer Belediyespor Kulübü iş birliğiyle düzenlenen Yaz Spor Okulları’nda ikinci dönem sona erdi. Toplam bin 608 öğrenci, futbol, basketbol, voleybol gibi branşlarda eğitim alarak sertifikalarını aldı.

IDEF 2025’te 1400’den Fazla Firma Katılacak

TSKGV, IDEF 2025’te 1400’den fazla firmanın katılacağını açıkladı; etkinlikler ve hazırlıklar sürüyor.

DEM’li belediye şehidin ikinci kardeşini de attı

Diyarbakır Kayapınar Belediyesi, 26 kişiyi haklı bir gerekçe göstermeden işten çıkardı. İşini kaybedenler arasında Diyarbakırlı şehidin kardeşi de yer alıyor.