ABD’nin 28 büyük şehri batıyor

Şehirlerdeki Kent Arazilerinde Çökme Sorunu

Bir araştırmaya göre, 2015-2021 yılları arasında incelenen şehirlerde, kent arazilerinin en az yüzde 20’sinde çökme yaşandığı ortaya çıktı. Bu şehirlerin 28’inden 25’inde ise çökme oranı yüzde 65’in üzerine çıkıyor.

Yaklaşık 34 milyon insanın yaşadığı bu şehirlerdeki çökmenin, genellikle kentleşme, kuraklık ve deniz seviyesindeki yükselmeye bağlı olduğu belirtiliyor.

Uzmanlara göre, bu durum altyapı güvenliği ve sel riski açısından ciddi sorunlara yol açabilir.

En Çok Etkilenen Şehirler

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Leonard Ohenhen liderliğindeki bir ekip tarafından yapılan çalışmada, yüzeyin yüzde 98’inden fazlasında çökme gerçekleşen şehirler arasında Chicago, Dallas, Columbus, Detroit, Fort Worth, Denver, New York, Indianapolis, Houston ve Charlotte bulunmaktadır.

Özellikle Houston, yılda 5 milimetreden fazla çökme yaşanan bölgeler arasında en çok etkilenen şehir konumunda. Şehrin yüzde 40’ında bu oran aşılmış durumda ve yüzde 12’sinde yılda 10 milimetreden fazla çökme yaşanmaktadır.

Bu durumun ana nedenleri arasında yeraltı suyunun aşırı kullanımı ve petrol ile gaz çıkarımı bulunmaktadır.

Altyapıda Sessiz Tehlike

Yapılan araştırmaya göre, yüksek risk taşıyan alanlarda 29 binden fazla binanın bulunduğu belirlendi. Uzmanlara göre, yer seviyesindeki çöküşler genellikle sessizce ilerler ve altyapı hasarları genellikle ancak kritik aşamaya ulaşıldığında fark edilir.

Virginia Tech Üniversitesi’nde jeofizikçi Manoochehr Shirzaei, “Bu riskler genellikle hızla büyüyen şehirlerde daha da artmaktadır. Altyapı yavaşça zarar görebilir ve etkileri genellikle büyük hasarlarla kendini belli eder” diye açıkladı.

Çözüm Yolları

Uzmanlar, yeraltı suyu kullanımının azaltılmasının şehirlerdeki çökme sorununu yavaşlatabileceğini belirtiyor. Ancak çözüm, her şehrin büyüklüğüne, jeolojik yapısına ve maruz kaldığı risklere bağlı olarak değişiklik göstermektedir.

Deniz seviyesinin yükseldiği kıyı şehirlerinde tuzlu su istilasına karşı önlemler alınması ve fırtına dalgalarına dayanıklı altyapılar inşa edilmesi önerilirken; sel riski bulunan New Orleans gibi bölgelerde arazinin yükseltilmesi veya drenaj sistemlerinin güçlendirilmesi gerekebileceği belirtiliyor.

Çalışma Nature Cities dergisinde yayımlandı.

Related Posts

Suriye’de mezhep çatışması: En az 30 ölü

Suriye’de Dürzilerin çoğunlukta olduğu Süveyda kentinde çıkan mezhep çatışmasında en az 30 kişi hayatını kaybetti.

Kiev’de istihbarat hesaplaşması: Ukraynalı albaya suikast düzenleyen Rus ajanları öldürüldü

Ukrayna Güvenlik Servisi (SBU), üst düzey bir istihbarat görevlisinin öldürülmesiyle bağlantısı olan Federal Güvenlik Servisi (FSB) mensubu iki Rus ajanın düzenlenen operasyonda direniş gösterdiğini ve çatışma çıktığını bildirdi. Kiev’deki operasyonda Rus ajanlarının öldüğü kaydedildi.

İsrail saldırıları altındaki Gazze’de su sıkıntısı

İsrail Saldırıları Altındaki Gazze’de Su Sıkıntısı Gazze’de yaşanan İsrail saldırılarından kaynaklı olarak su sıkıntısı artarak devam ediyor. Bölgedeki altyapı ve su tesislerine yönelik yapılan saldırılar nedeniyle halk,…

Sivas’ta KKKA şüphesiyle tedavi gören bir kişi hayatını kaybetti

Sivas’ta KKKA nedeniyle tedavi gören bir kişi daha yaşamını yitirdi. Hayatını kaybeden kişinin kene yapıştıktan sonra bir sağlık kuruluşunda keneyi çıkarttırdığı ortaya çıktı. Türkiye genelinde mart ayından bu yana kene kaynaklı ölümler 11’e ulaştı.

140 milyon dolarlık soygun! 300 kişiyi dolandırdılar

ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC), merkezi Georgia eyaletinde yer alan “First Liberty Building and Loan” adlı kredi kuruluşuna yönelik soruşturma başlattı. Soruşturmacılar, Georgia Kuzey Bölge Mahkemesine sundukları belgede, kuruluşun …

Gece yarısı operasyonunun ayrıntıları belli oldu: Yine bir gizli tanık ihbarı

Şile Belediye Başkanı Özgür Kabadayı’nın da gözaltına alındığı Şile Belediyesine yönelik düzenlenen gece yarısı operasyonunun detayları ortaya çıktı.