İran, ABD’yle Dolaylı Yoldan Müzakereler Tercih Ediyor
İran, nükleer programı konusunda ABD ile doğrudan müzakerelere zorlanmayacağını, dolayı yoldan görüşmeye tercih ettiğini belirtti.
Reuters’a konuşan üst düzey bir İranlı yetkili, ABD’nin İran’a saldırması durumunda, ABD üslerine ve hava sahalarına sahip komşu ülkelerin hedef alınabileceğini söyledi.
Bu uyarı, ABD üslerinin bulunduğu Irak, Kuveyt, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Türkiye ve Bahreyn’i kapsıyor. İran, saldırı durumunda ABD’ye desteği açık düşmanlık sayacağını belirtti ve silahlı kuvvetlerini yüksek alarma geçirdi.
İran, Donald Trump’ın doğrudan müzakere çağrısını reddediyor ancak Umman aracılığıyla dolaylı görüşmelere devam etmek istiyor.
İran, Dolaylı Görüşmelerle Diplomatik Yolları Deniyor
Konuyla ilgili açıklık getiren aynı yetkili, “Dolaylı müzakereler, Washington’un siyasi çözüme ne kadar bağlı olduğunu test etme fırsatı verecektir” dedi. ABD’nin mesajlarının destekleyici olması halinde bu görüşmelerin yakında başlayabileceğini söyledi. Umman, iki ülke arasında uzun süredir mesajların aktarıldığı bir kanal olmayı sürdürüyor.
Trump, 7 Mart’ta İran’ın dini lideri Ali Hamaney’e bir mektup göndererek görüşme önerisinde bulunduğunu açıklamıştı.
İran tarafı da Umman’da yapılabilecek bu dolaylı görüşmelerde Dışişleri Bakanı Abbas Arakçi veya yardımcısı Mecid Taht-e Revançi’yi görevlendirecek.
İranlı yetkili, bu görüşmelerin başlaması için iki aylık bir fırsat olduğunu ve bu sürecin uzaması halinde İsrail’in bağımsız bir saldırı gerçekleştirebileceğinden endişe duyduklarını belirtti.
İran’ın Nükleer Programı Tartışma Yaratıyor
İran, sivil enerji projeleri için gerekli sınırların ötesine geçerek uranyum zenginleştirme seviyesini yüzde 60’a kadar çıkardı.
Bu oran, nükleer silah üretimi için gereken yüzde 90’a oldukça yakın. Batılı ülkeler, bu seviyede bir zenginleştirmenin yalnızca nükleer bomba üreten ülkelerde görüldüğünü ve sivil amaçlı bir gerekçesi bulunmadığını vurguluyor. İran ise nükleer silah üretmeyi amaçlamadığını ısrarla ifade ediyor.
İran, ABD’nin tehdit diline devam ettiği sürece doğrudan müzakereye yanaşmayacağını net bir dille ortaya koydu. Tahran, füze programının da pazarlık konusu olamayacağını söylüyor.
İran-Rusya İlişkileri ve Bölgesel Güvenlik Endişeleri
İran Devrim Muhafızları’ndan General Emir Ali Hacızade, bölgedeki ABD üslerinin muhtemel bir çatışmada hedef olabileceğini ifade etti.
Bu açıklama, 2020 yılında İran’ın, Kasım Süleymani suikastının ardından ABD üslerine yönelik füze saldırılarını hatırlattı.
İran’ın müttefiki Rusya, ABD’nin askeri tehditlerini kabul edilemez bulduğunu ve tüm taraflara itidal çağrısı yaptığını açıkladı.
İran, Moskova’dan daha fazla destek almaya çalışıyor ancak ikinci bir İranlı yetkili, Putin-Trump ilişkilerinin gidişatına göre Rusya’nın desteğinin sınırlı kalabileceğini düşünüyor.
İran, bölgesel bir çatışmayı engellemek için zamanla yarışırken diplomatik çabalarını artırmış durumda.
More Stories
CHP’den çevre davalarında sıkça sorun olan ÇED kararları için yasa teklifi: ‘ÇED raporu zorunlu olsun’
Hukuk güvencesi
İsrail Ordusu Gazze’de Sivilleri Hedef Aldı: 8 Ölü