Dünya üzerindeki her canlı aynı basit kuralı izler! İşte çığır açan araştırmadaki o kural…

Dünya Üzerindeki Yaşamın Benzerlik Gösteren Örüntüsü

Bilim insanları, canlıların türü ya da yaşadığı coğrafyadan bağımsız olarak dünya üzerindeki yaşamın aynı örüntüyü izlediğini gösteren çarpıcı bir keşfe imza attı. Nature Ecology & Evolution dergisinde yayımlanan çalışmanın bulguları, IFLScience tarafından aktarıldı.

Araştırmacılar, karasal ve deniz omurgalılarından omurgasızlara ve bitkilere kadar 300 binden fazla türün dünya çapındaki dağılımını inceledi.

Analizler, her biyobölgedeki tür çeşitliliğinin küçük “çekirdek alanlar”da yoğunlaştığını ve bu merkezlerden uzaklaşıldıkça tür sayısının hızla azaldığını ortaya koydu.

Çalışmanın ortak yazarı Joaquin Calatayud, “Bu desen, yeryüzündeki yaşamın kaotik görünümünün arkasında bile öngörülebilir kuralların olduğunu kanıtlıyor” dedi.

Baş yazar Ruben Bernardo-Madrid’e göre her biyobölgede, türlerin en verimli koşullarda hayatta kalıp çoğalabildiği bir merkez alan bulunuyor.

Faktör ne olursa olsun sonuç değişmiyor

Türler bu merkezlerden çevreye yayılsa da yalnızca buradaki koşullara uyum sağlayabilen bir alt kümeyle hayatta kalabiliyorlar. “Bu alanlar, ekosistemlerin hem çeşitlenme kaynağı hem de biyolojik çeşitliliğin dışarıya yayılma merkezi görevini görüyor” diye ekliyor Bernardo-Madrid.

Araştırma ekibi, bu çekirdek alanların fiziksel olarak küçük olmakla birlikte bölgesel biyoçeşitlilik üzerinde orantısız derecede büyük bir etki yarattığını vurguluyor. Bu nedenle koruma stratejilerinin önceliğini bu alanların korunmasına vermesi gerektiği belirtiliyor.

Çalışma, ekolojide “çevresel filtreleme” olarak bilinen ve tür dağılımlarını açıklayan temel ilkeye yönelik ilk deneysel kanıtı sunuyor.

Ortak yazarlardan Prof. Manuela González-Suárez ise, “Sıcaklık, kuraklık veya tuzluluk gibi hangi sınırlayıcı faktör olursa olsun sonuç değişmiyor: Yalnızca yerel koşullara uyum sağlayan türler hayatta kalıyor ve bu da dünya genelinde öngörülebilir bir yaşam haritası oluşturuyor” sözleriyle bulguları özetliyor.

Related Posts

YouTube canlı yayın kısıtlaması yolda: Kimler etkilenecek?

Youtube yaptığı açıklama ile canlı yayın sisteminde bazı değişikliklere gidileceğini açıkladı. En önemli değişiklik ise artık 16 yaş altındakiler artık yetişkin olmadan yayın yapamayacak.

28 Yıl Sonra filmi neden iPhone ile çekildi?

Danny Boyle ve Alex Garland’ı yıllar sonra bir araya getiren 28 Yıl Sonra filminin çekimlerinde neden telefon kullanıldı?

Tesla’nın robotaksileri yola çıktı

Sürücüsüz araç teknolojisinde çığır açan hamleleriyle bilinen Tesla, Teksas’ın hareketli şehri Austin’de robotaksi hizmetini başlattı. Sabahın erken saatlerinde Reuters muhabirleri tarafından South Congress Caddesi üzerinde sürücüsüz Tesla Model Y …

Araştırma sonucu ortaya çıktı: Bu renkteki araçlar daha hızlı değer kaybediyor

ABD merkezli iSeeCars’ın gerçekleştirdiği son araştırma, ikinci el otomobillerde aracın rengiyle satış fiyatı arasındaki güçlü ilişkiyi gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, araçların teknik donanım seviyesi kadar renk tercihleri de, ikinci eldeki değerlerini büyük ölçüde etkiliyor.

İlk kez bu kadar net gözlemlendi! Evreni anlama şeklimiz kökten değişecek

James Webb Uzay Teleskobu, gezegen oluşumu hakkındaki teorileri sarsacak bir gözleme imza attı. 307 ışık yılı uzaklıktaki genç bir gezegende yüksek irtifa mineral bulutları ve olası metal yağmuru tespit edildi.

20 yıllık deney sonunda tamamlandı: Sonuçlar beklenenin çok tersi çıktı

ABD’deki Fermilab laboratuvarında yapılan deneyler, fizik dünyasını 20 yıldır meşgul eden muon parçacığının manyetik davranışına dair en hassas ölçümü ortaya koydu. Ancak sonuçlar, beklentilerin aksine, mevcut fizik kuramı olan Standart Model ile neredeyse tamamen örtüştü.