20 yıllık deney sonunda tamamlandı: Sonuçlar beklenenin çok tersi çıktı

Muon G-faktörü Hesaplamaları: Fermilab’da Yapılan Yeni Deney

Muon, elektrona benzer ancak yaklaşık 207 kat daha ağır bir parçacıktır. Bir manyetik alan içinde dönerken, bu dönüşün g-faktörü adı verilen bir oranla tanımlanması gerekmektedir. Teorik olarak bu oran 2 olmalıdır, ancak önceki ölçümler bu değerin biraz daha yüksek olduğunu göstermiştir.

En Hassas Değer Fermilab’dan Geldi

Fermilab’daki Muon g-2 deneyi, altı yıllık veriye dayanarak bu değeri 0.001165920705 olarak hesaplamıştır. Bu ölçüm, sadece 127 milyarda bir hata payıyla bugüne kadar elde edilen en hassas değerdir. Ancak bu sonuç, Standart Model’in teorik tahmini olan 0.00116592033 ile neredeyse aynıdır. Bu durum, bilinmeyen parçacıkların etkisinin olabileceği fikrini zayıflatmaktadır.

2001 yılından bu yana muon’un “sallanma” hareketi bilim insanlarını meşgul etmiştir. Bu küçük sapmanın, görünmeyen parçacıklardan ya da kuvvetlerden kaynaklandığı düşünülmüştür. Muon’un kuantum vakumundaki sanal parçacıklara karşı hassas olması, bu tezi desteklemiştir.

Ancak son ölçümler, hem daha fazla hem de daha kaliteli veriyle yapılmıştır. Sonuç, büyük bir sürpriz getirmemiştir.

Related Posts

YouTube canlı yayın kısıtlaması yolda: Kimler etkilenecek?

Youtube yaptığı açıklama ile canlı yayın sisteminde bazı değişikliklere gidileceğini açıkladı. En önemli değişiklik ise artık 16 yaş altındakiler artık yetişkin olmadan yayın yapamayacak.

28 Yıl Sonra filmi neden iPhone ile çekildi?

Danny Boyle ve Alex Garland’ı yıllar sonra bir araya getiren 28 Yıl Sonra filminin çekimlerinde neden telefon kullanıldı?

Tesla’nın robotaksileri yola çıktı

Sürücüsüz araç teknolojisinde çığır açan hamleleriyle bilinen Tesla, Teksas’ın hareketli şehri Austin’de robotaksi hizmetini başlattı. Sabahın erken saatlerinde Reuters muhabirleri tarafından South Congress Caddesi üzerinde sürücüsüz Tesla Model Y …

Araştırma sonucu ortaya çıktı: Bu renkteki araçlar daha hızlı değer kaybediyor

ABD merkezli iSeeCars’ın gerçekleştirdiği son araştırma, ikinci el otomobillerde aracın rengiyle satış fiyatı arasındaki güçlü ilişkiyi gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, araçların teknik donanım seviyesi kadar renk tercihleri de, ikinci eldeki değerlerini büyük ölçüde etkiliyor.

İlk kez bu kadar net gözlemlendi! Evreni anlama şeklimiz kökten değişecek

James Webb Uzay Teleskobu, gezegen oluşumu hakkındaki teorileri sarsacak bir gözleme imza attı. 307 ışık yılı uzaklıktaki genç bir gezegende yüksek irtifa mineral bulutları ve olası metal yağmuru tespit edildi.

Dünya üzerindeki her canlı aynı basit kuralı izler! İşte çığır açan araştırmadaki o kural…

Gezegenimizi saran 300 bini aşkın canlının dağılımını mercek altına alan bu çığır açan araştırma, yaşamın kaotik değil aksine öngörülebilir bir düzen izlediğini ortaya koyuyor: Türler, her biyobölgede küçük “çekirdek alanlar”da yoğunlaşıyor ve bu merkezlerden uzaklaştıkça sayıları hızla azalıyor.