Karadeniz’de kalp hastalarına “yüksek rakım” uyarısı






Kalp Hastalarına Yüksek Rakımlı Yaylalardan Uyarı!

Kalp Hastalarına Yüksek Rakımlı Yaylalardan Uyarı!

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, sıcak havalardan kaçmak için Karadeniz’in yüksek kesimlerine çıkan kalp hastalarını uyararak, “Rakım yükseldikçe, havadaki oksijen basıncı düşüyor. Kronik rahatsızlığı olan özellikle kalp hastaları kandaki oksijen seviyesi sınırda seyrediyorsa, oksijen eksikliğine bağlı sorunlar yaşayabilirler ” dedi.

Karadeniz Bölgesi’nin yüksek rakımlı yaylaları, hava sıcaklıklarının arttığı dönemlerde ziyaretçilerine düşük nem ve serin ortamda gezinti imkanı sunuyor. Sıcak havalardan kaçmak isteyen pek çok kişi ilkbaharın son günlerinde yüksek kesimlere yöneliyor. Uzmanlar, kronik solunum ve kalp hastalarında yüksek rakıma aniden çıkmanın tehlikeli olduğunu söyleyerek, uyarılarda bulunuyor.

“Rakım yükseldikçe, oksijen basıncı düşüyor”

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Karadeniz’de yayla kültürünün yaygın olduğunu hatırlatarak, bu alışkanlığın kronik rahatsızlığı olan hastalar açısından tehlikeli olabileceğini söyledi.

Prof. Dr. Özlü, şöyle konuştu:

Yazın sıcak havalarda insanlar sahil kesiminden yukarıdaki yaylalara çıkıyorlar. Bu doğru bir tercih, yaylalarda hava daha serin ve kuru. Temiz havada daha rahat hareket ederek, yazı daha kolay geçiriyorlar. Ancak hastalar açısından yaylaya çıkmanın artıları yanında bazı riskleri de olabiliyor.

Her hasta için geçerli olmamakla birlikte, KOAH (Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı), akciğer sertleşmesi, kalp yetmezliği ve solunum sıkıntısı yaşayan, kanındaki oksijen seviyesinin düşük olduğu hastaların, yaylaya çıkması riskli olabilir.

Ağır hastalar, hekimlere danışmalıdır. Yaylalardaki rakım yükseldikçe, havadaki oksijen basıncı düşüyor. Kronik rahatsızlığı olan hastaların, kandaki oksijen seviyesi sınırda seyrediyorsa oksijen eksikliğine bağlı sorunlar yaşayabilirler.

Yüksek rakımda şikayetlerin artabileceğini belirterek tavsiyelerde bulunan Prof. Dr. Tevfik Özlü, şunları kaydetti:

Nefes darlığı, tıkanıklık, hırıltı ve öksürük gibi şikayetler artabilir. Hastalar bu durumu tarif ederken, ‘Yükseğe çıktığımda tıkanıyorum, nefes alamıyorum, boğuluyorum’ diyorlar.

Oksijen cihazıyla yaylaya çıkmak mümkün olabilir fakat elektrik kesintisi olabilir, cihaz çalışmayabilir. Sorunu olan hastaların yüksek rakımlı yaylalarda kalması sorun olabilir.

Hasta farkına varmadan ve hazırlık yapmadan yaylaya çıkarak, bu sorunlarla karşılaşırsa; 112 Acil Çağrı Merkezi aranarak, hasta düşük rakımlı bir yere indirilmelidir.”  (DHA)


Related Posts

“HIV vakalarında artış var”: İşte 4 soruda en çok merak edilenler

“HIV vakalarında artış var”: İşte 4 soruda en çok merak edilenler

Uzmanı uyardı: Kalbiniz bu sıcaklara dayanamayabilir!

Yaz aylarında artan sıcaklıklar, kalp yetmezliği ve tansiyon gibi sorunları tetikleyebiliyor. Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Cengiz Köksal, kalp hastalarının sıvı tüketimine ve güneşten korunmaya dikkat etmesi gerektiğini vurguladı.

Vücudunuzdaki küçük bir ben hayatınızı değiştirebilir!

Ciltteki benlerdeki şekil değişiklikleri, iyileşmeyen yaralar ve renk farklılıkları cilt kanserinin erken belirtileri olabilir. Dermatolog Doç. Dr. Alev Eken, düzenli cilt kontrollerinin hayat kurtarabileceğine dikkat çekti.

Güzel görünüm yetmez, doğru nefes şart! ‘“Burun estetiği, yaşam kalitesini de artırıyor’

Son yıllarda burun estetiği yalnızca estetik kaygılarla değil, solunum sağlığını iyileştirme amacıyla da tercih ediliyor. Kulak Burun Boğaz ve Yüz Estetiği Uzmanı Prof. Dr. Esin Yalçınkaya fonksiyonel burun estetiğinin sadece dış görünüm değil, sağlıklı bir yaşamın da anahtarı olduğunu söyledi.

Mevsim geçişlerinde göz sağlığınızı tehdit eden tehlike!

Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Mustafa Nil, özellikle polenlerin havaya karıştığı ilkbahar ve yaz aylarında göz alerjisi vakalarının arttığını belirterek vatandaşları uyardı. Gözlerde kaşıntı, kızarıklık, yanma ve sulanma gibi belirtilerle kendini gösteren alerjik reaksiyonlar hakkında merak edilenleri anlattı.

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!

Uzmanı uyardı: Şişkinlik ve hazımsızlık, ciddi hastalıkların ilk sinyalleri olabilir!