Türksat Model Uydu Yarışması’nın 10’uncusu için başvurular başladı

Türksat Model Uydu Yarışması Başvuruları Başladı

Türkiye’de uzay teknolojileri alanında insan kaynağını geliştirmeyi hedefleyen Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı işbirliğiyle düzenlenen “Türksat Model Uydu Yarışması” için başvurular alınıyor. Lisans ve yüksek lisans öğrencilerine teorik bilgiyi pratiğe dönüştürme fırsatı sunacak yarışmada başvurular 20 Şubat’ta sona erecek.

Yarışma kapsamında üç ayrı kategoride toplam 2,1 milyon lira ödül dağıtılacak. Katılımcılar, telemetri ve iletişim gereksinimlerini karşılayan, otonom yapıyı sağlayan ve disiplinler arası çalışan küçük bir uydu planlayarak üretecekler.

Uydular Roketlerle Fırlatılacak

Yarışmaya katılacaklar, gerçek bir uydunun model versiyonunu tasarlayarak üretecekler. İlk 5 etabı başarıyla tamamlayan 15 takım, Aksaray Hisar Atış Alanı’nda gerçekleştirilecek “uçuş etabı”nda yarışacak.

Fırlatılacak model uydular, yarışmaya özgü tasarlanan roketlerle yaklaşık 700 metre yüksekliğe ulaşacak. Bu süreçte model uyduların taşıyıcıdan ayrılma, uydunun görüntü aktarımı ve iniş aşamaları yaşanacak.

Öğrenciler Takım Halinde Yarışacak

Lisans ve yüksek lisans öğrencileri, takım olarak yarışmaya katılabilecek. Başvuruları “https://teknofest.org/tr/yarismalar/model-uydu-yarismasi” internet adresinden gerçekleştirebilirler. Takımlar, “Multi-Spektral Mekanik Filtreleme Modülü”, “TICOSAT (TÜRKSAT Picosatellite Consellation)” ve “Yakın Uzay Yolcusu” kategorilerinde yarışacak.

Uzay Teknolojilerinin Milli Olarak Üretilmesi

Yarışma, uzay teknolojilerinin yerli kaynaklarla üretilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Öğrenciler, bu yarışma sayesinde sektörde faaliyet gösteren kurumlar, şirketler, uzmanlar ve mühendislerle iletişim kurma imkanı bulacaklar.

2016 yılında başlayan ve uluslararası boyuta ulaşan yarışmada geçen yıl 167 takım yer aldı. Finale kalan takımlar arasında Orta Doğu Teknik Üniversitesi-METU Caelum takımı birinci olurken, Azerbaycan Milli Aviasiya Akademiyası-Orion takımı ikinci ve Bülent Ecevit Üniversitesi B-Dispate takımı üçüncü oldu. (AA)


Related Posts

YouTube canlı yayın kısıtlaması yolda: Kimler etkilenecek?

Youtube yaptığı açıklama ile canlı yayın sisteminde bazı değişikliklere gidileceğini açıkladı. En önemli değişiklik ise artık 16 yaş altındakiler artık yetişkin olmadan yayın yapamayacak.

28 Yıl Sonra filmi neden iPhone ile çekildi?

Danny Boyle ve Alex Garland’ı yıllar sonra bir araya getiren 28 Yıl Sonra filminin çekimlerinde neden telefon kullanıldı?

Tesla’nın robotaksileri yola çıktı

Sürücüsüz araç teknolojisinde çığır açan hamleleriyle bilinen Tesla, Teksas’ın hareketli şehri Austin’de robotaksi hizmetini başlattı. Sabahın erken saatlerinde Reuters muhabirleri tarafından South Congress Caddesi üzerinde sürücüsüz Tesla Model Y …

Araştırma sonucu ortaya çıktı: Bu renkteki araçlar daha hızlı değer kaybediyor

ABD merkezli iSeeCars’ın gerçekleştirdiği son araştırma, ikinci el otomobillerde aracın rengiyle satış fiyatı arasındaki güçlü ilişkiyi gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, araçların teknik donanım seviyesi kadar renk tercihleri de, ikinci eldeki değerlerini büyük ölçüde etkiliyor.

İlk kez bu kadar net gözlemlendi! Evreni anlama şeklimiz kökten değişecek

James Webb Uzay Teleskobu, gezegen oluşumu hakkındaki teorileri sarsacak bir gözleme imza attı. 307 ışık yılı uzaklıktaki genç bir gezegende yüksek irtifa mineral bulutları ve olası metal yağmuru tespit edildi.

Dünya üzerindeki her canlı aynı basit kuralı izler! İşte çığır açan araştırmadaki o kural…

Gezegenimizi saran 300 bini aşkın canlının dağılımını mercek altına alan bu çığır açan araştırma, yaşamın kaotik değil aksine öngörülebilir bir düzen izlediğini ortaya koyuyor: Türler, her biyobölgede küçük “çekirdek alanlar”da yoğunlaşıyor ve bu merkezlerden uzaklaştıkça sayıları hızla azalıyor.